04.06.2013

Kurczak w sosie curry...

Tak wiec dzis na lunch bedzie cos pysznego, pozywnego a za razem niskokalorycznego ;)
Kurczak curry...1 piers z kurczaka podzielilam na pol, posolilam i popieprzylam, nastepnie przykrylam folia (miesko nie moze byc zamarzniete, poniewaz upieczenie zajmie wiecznosci i nie bedzie takie smaczne jakie powinno) i wsadzilan do piekarnika.
Nastepnym krokiem byl sos curry:
- pol drobno posiekanej szalotki
- odrobinka masla
- pol lyzeczki curry
- odrobina cayennepepper
- pol "rosolka" z kurczaka
- pol decylitra wody
- pol decylitra smietany ( najlepiej o najnizszej zawartosci tluszczu)
Wykonanie:
Usmaz szalotke w masle, nastepnie kiedy szalotka zmieknie dodaj zolte curry oraz cayennepepper (cayenne pieprz, w zaleznosci od tego czy chcesz miec troszeczke pikantniejszy sos), zamieszaj a nastepnie dodaj w kolejnosci wode i rosolek, na koniec zagesc smietana dopraw sola i pieprzem wedlug smaku.
Podajemy z ryzem lub jak w moim przypadku z bulgur ;) i grilowana kukurydza...mums!

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz